Je eigen opname's aanbieden om door een professional te laten mixen.

"Of Masteren"

Kan jij je opnames goed zelf doen of heb jij het budget niet om het bij een studio te laten doen, maar jij wilt wel een professioneel eind product? Dan is de mogelijkheid daar om jouw opgenomen sporen aan te bieden aan een professionele mixer, waardoor jij dan toch dat hogere niveau kan halen met jouw nummers die jij graag zou willen.

Of kan jij het zelf ook mixen maar blijf je maar tweaken tot dat je een ons weegt omdat jij niet meer opbjectief naar jouw eigen muziek kan luisteren? Dan is het versturen naar een ander met skills ook een goede optie om net dat beetje extra uit jouw nummers te halen.

Maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten voordat jij je sporen aanbied. Dat scheelt een hoop uitzoek werk en hoofdpijn voor jouw audio engineer.

Tips

 • Geef al je sporen nummers

Bijvoorbeeld 01kick, 02snare, 03overhead L, etc. En doe dat voor elk nummer het zelfde, heb jij nummers waar andere instrumenten bij zitten doe er dan even een begeleidend briefje bij met de uitleg over de unieke sporen.

 • Benoem de sporen naar de instrumenten die erop staan

Dus niet 01Henk, 02Klaas, 03Oembfoefoe, de kans is groot dat de gene waar jij je muziek naar stuurt jouw bandleden niet persoonlijk kent, waardoor hij alle sporen steeds één voor één moet gaan luisteren om uit te zoeken wat wat is. Dat gaat hem veel tijd kosten en daar maak je geen vrienden mee ;)

 • Zorg ervoor dat er bij elke knip of edit crossfades gemaakt zijn

Als jij je sporen bounced naar complete audio sporen en jouw gitaar track bestaat uit 85 aan elkaar geknipte stukjes, is er kans dat er hier en daar wat pops en kliks onstaan, wat ook voor jouw mixer een dramatisch zoek werk word om die te vinden en eruit te halen.

 • Lever er ook je droge sporen bij

Dit is puur als vangnet; Heb jij een mooie gitaar lijn gespeeld met veel reverb (echo) erop maar het blijkt in de mix niet echt helemaal te werken, dan is jouw mixer jou dankbaar als jij de droge DI opgenomen gitaar track erbij hebt gedaan, zodat hij het opnieuw kan bewerken en opnemen om uit eindelijk het beste resultaat te creéren.

 • Consolideer je sporen

Zorg dat al jouw sporen op 0.00 beginnen, ook al zit er maar een klein backing zang partijtje op het eind van het nummer, ook dat spoor begint bij nul. Niet dat er allemaal losse stukjes bij zitten die één grote puzzel worden om in elkaar te zetten. Jouw mixer zal zijn schoen opvreten als hij blij is alles uitgevogeld te hebben en dat hij van jouw later hoort dat het niet klopt.

 • Exporteer in 24 bit 44kh mono sporen

Alleen stereo instrumenten als keyboards of stereo effecten in stereo exporteren.

 • Tempo maps exporteren in midi

Doe ook jouw tempo maps erbij, zodat mochten er tempo verschillen in de nummers zitten kan je audio engineer die ook in zijn DAW laden. En als je toch bezig bent doe dan de markers ook toevoegen om het structuur van jouw nummers te verduidelijken. Dus bijv; Intro, Couplet 1, Refrein 1, Couplet 2, Brug, etc Dit is ook allemaal voor het versimpelen en versnellen van zijn werk, zodat hij snel kan beginnen met waarvoor jij hem gevraagd hebt. MIXEN!

 • Exporteer al je liedjes in aparte mappen

Het liefst nog met nummers erbij voor de volgorde van het album.

 1. Het intro liedje
 2. Het beste liedje
 3. Het net wat mindere beste liedje
 4. Eigenlijk niet zo blij dat deze er ook op komt maar ok liedje
 5. Etc etc
 • Mastering

Doe jij het mix werk zelf maar wil je toch een goed fris paar oren naar je nummers laten luisteren om het totale balans te bepalen, dan kan jij ook het mastering werk door een ander laten doen.

Daar zijn ook wel wat richtlijnen voor;

Exporteer hier ook in 24bit 44Kh en exporteer je stereo bus zonder enig effect en/of plugin aanwezig. Dus geen compressie, EQ of wat dan ook op de masterbus inserts. Zorg natuurlijk ook voor genoeg headroom, ik zou mikken op maximale pieken van -6db tot -3db.

Veel plezier met opnemen, mixen of wat jij ook doet maar doe het met je hoofd en je hart.

Jonathan Merrelaar